Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Kunnen we gederfde inkomsten verhalen op de leverancier als hij niet levert door corona?

Geplaatst op: 31-03-2020, 12:52:25

Vraag
Onze onderneming verkoopt producten die nu door het coronavirus niet gemaakt worden. Kunnen we de gederfde inkomsten verhalen op de leverancier?

Antwoord
In uw geval ligt de leverantie van de producten stil vanwege het coronavirus. Dat is een buitengewone omstandigheid waar ook uw leverancier niets aan kan doen.

De leverancier die uw producten zou moeten leveren zal zich in dit geval beroepen op overmacht. En dat is terecht. U kunt de leverancier dus geen rekening sturen van uw gederfde inkomsten.

Verhalen

In normale omstandigheden kunt uw verlies verhalen op een leverancier als er sprake is van:

  • een wanprestatie;
  • een toerekenbare tekortkoming.

Ook kunt u kijken wat uw onderneming in de Algemene Voorwaarden heeft geformuleerd. In hoge uitzonderingsgevallen staan daarin namelijk nog wel eens overmachtssituaties genoemd. Als in uw Algemene Voorwaarden ‘overmacht’ ook als reden is genoemd als risico van de leverancier, maakt u kans op grond daarvan de schade te verhalen bij de leverancier. Vaak gaat het dan om gegarandeerde levering zonder enige disclaimer (zoals overmacht).

In de praktijk komt dit zelden voor in Algemene Voorwaarden. Wel moet u elke situatie afzonderlijk beoordelen en u moet kijken naar alle omstandigheden van de overeenkomst. Wat in de ene situatie overmacht betekent, hoeft dat niet ook in een vergelijkbare situatie te betekenen. Het is ook nog de vraag of u met claimen vrienden maakt...

Bron: vraag & antwoord van 27 maart 2020 op www.rendement.nl

Ga terug naar de vorige pagina